Waarom zou ik betalen voor Facebook?

Goede vraag! Misschien behoort u tot de juweliers die regelmatig updates plaatst op Facebook. En wellicht heeft u ook al een aardig aantal volgers op weten te bouwen. Toch ontkomt ook u niet aan de gevolgen van de laatste Facebook update. Facebook gaat reguliere (gratis) posts van bedrijven verder beperken in de tijdlijn van haar gebruikers. Hoe dat zit? Wij leggen het uit.

adverteren op facebook

Voorrang aan echte mensen

Facebook is in essentie om op de hoogte te blijven van alle activiteiten rondom vrienden en familie. En dat het een middel is om effectief reclame te maken is  een feit. Er verschenen dan ook steeds vaker berichten van pagina’s in tijdlijnen. Maar Facebook bepaalt en grijpt in. Vanaf nu geeft Facebook voorrang aan posts van familie en vrienden. Geleidelijk worden updates doorgevoerd die dit verschil in het algoritme gaan maken.

Post moet aanzetten tot conversaties

Niet alleen wordt aan posts van bedrijfspagina’s opzich minder prioriteit meegegeven, ook wat je precies deelt maakt een verschil. Voorop staat dat een update moet zorgen voor interactie en conversaties tussen mensen. Gewoon een leuke foto of video delen is dus niet genoeg. Dit wordt als een ‘passieve ervaring’ gezien, weg zichtbaarheid op de tijdlijnen dus. Tegelijkertijd mag het er ook weer niet te dik bovenop liggen dat je tot interactie aan wilt zetten. Engagement bait wordt door Facebook bestraft, zo hebben ze al eerder aangegeven. Vragen om te reageren, vrienden te taggen of een emoji-reactie achter te laten is dus not-done.

Wat heeft dit voor gevolgen?

Facebook bepaalt wat volgers van bedrijfspagina’s zien en hoeveel. Hun invloed hierop is groot. Het is dus niet zo dat een post aan alle volgers van de pagina getoond wordt. Dat is nooit zo geweest en wordt nu dus nog verder aan banden gelegd. Het bereik van organische updates wordt kleiner, het aantal keer dat mensen doorklikken naar je site lager. De mate waarop dit gebeurt hangt af van de populariteit van de posts, het aantal reacties, likes en deelacties.

Maar hoe kom ik dan in beeld bij mijn volgers?

De effectiviteit van de gratis manier van posten, organisch dus, wordt een stuk lager. Maar Facebook wil natuurlijk geld verdienen. Betaalde posts werken nog wel, mits ze succesvol zijn en tot veel interactie aanzetten. Daarbij adviseren we om vooral met Facebook advertenties te werken in plaats van berichten te promoten. Het bereik is dan veel groter en de mogelijkheden uitgebreider, waaronder het selecteren van een specifieke doelgroep.

Kost dat veel geld, adverteren?

Als dealers en juweliers samen de handen ineenslaan ontstaat er een succesformule! PrismaNote biedt een oplossing aan waarbij fabrikant en ondernemer samen de kosten delen voor Facebookadvertenties. Daarnaast staat het team van PrismaNote klaar om tips en advies te geven op het gebied van tekst en beeld en doelgroepkeuze. Kom weer in beeld bij uw (potentiële) klanten, vertrouw op de kracht van PrismaNote! Lees meer over de Social Media module.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *