Kassa openen en dagafsluiting

(Dit artikel is up-to-date, maar de video nog niet)

Kassa openen

Kassa openen

De kassa kan u bereiken via het menu (-> kassa) of het dashboard (-> kassa). U opent de kassa door op de groene knop ‘kassa openen’ te klikken. Dit is vooral handig als er meerdere medewerkers actief zijn. Zo wordt het tijdstip en de datum geregistreerd wanneer de kassa is open gegaan. Het afsluiten en controleren van de kassa is belangrijk voor de statistieken en administratie. Nadat de kassa is afgesloten, dient u dus eerst eenmalig op deze knop te drukken.

kassa geopend

 

Hoe de kassa afsluiten?

Als u de kassa wilt afsluiten, klikt u links in het menu op ‘Kassa afsluiten’.

kassa afsluiten

 

Er opent een nieuw scherm:

 

dag afsluiting kassa

Aan de linkerkant kan u alle contanten per munt en briefje invullen of u kan in één keer het totale bedrag invoeren bij het invoerveld ‘Totaal geteld’. In beide gevallen verandert het getelde bedrag aan de rechterkant.

 

Geld uit de kassa halen of betalingen handmatig aanpassen

Soms worden er dingen zoals “Eten en drinken” betaald vanuit de kassa. Dit kan u bij de dagafsluiting registreren door bovenin op de knop ‘Geld uit kassa halen’ te klikken (Nr 1 in de foto hieronder). Een pop-up opent waarin u het bedrag en de reden kan selecteren. Dit wordt dan ook weergegeven in de dagafsluiting.

Ook kunnen de bedragen van contant en pinpas handmatig worden aangepast. Dat is handig om de dagafsluiting overeen te laten komen met de bon van het pinapparaat. Het komt weleens voor dat de klant bijvoorbeeld eerst probeerde af te rekenen met MasterCard, maar uiteindelijk toch betaalde met Maestro. Hiervoor klik je op de knop met het pen icoon (Nr 2 in de foto hieronder). Vervolgens kunnen de bedragen worden aangepast.

dagafsluiting wijzigen

Onderaan kan u ook nog aangeven bij ‘Af te storten bedrag’ hoeveel contant geld u uit de kassa haalt om naar de bank te brengen. Dit bedrag wordt automatisch berekend, als u erboven invult welk bedrag in de kassa moet blijven.

Als u vervolgens op de groene knop ‘Kassa afsluiten’ klikt, worden de gegevens opgeslagen en getoond in een samenvatting (foto hieronder). Hier kan u eventueel ook nog een opmerking aan toevoegen en opslaan.

 

dagafsluiting samenvatting

Alle dagafsluitingen in één overzicht

Alle dagafsluitingen kan u vinden bij Statistieken. Klik daar op de knop ‘Dagafsluitingen’ om alles van elke dag te zien.

 

statistieken overzicht prisma note

 

 

Elke dag of eens per week afsluiten?

Sommige juweliers sluiten de kassa liever eens per week af. Dit is in te stellen bij ‘Winkelinstellingen’ in het linker zijmenu. Vervolgens klikt u op het tabblad ‘Kassa’ om deze gegevens aan te passen:

dagafsluiting per dag per week

 

 

Melding: Niet binnen 24 uur afgesloten?

Vergeet u de kassa af te sluiten dan krijgt u een melding in het kassasysteem om het alsnog te doen. Elke dag (of week) afsluiten is namelijk belangrijk om de juiste statistieken te verkrijgen. Ondanks deze melding kan u nog wel transacties blijven doen en dit wordt ook opgeslagen in de statistieken. Het is echter belangrijk om zo nu en dan de kassa af te sluiten en te controleren.

kassa melding dagafsluiting

Heeft dit geholpen?

Vorige artikel

Kassabon printen

Volgende artikel

Offertes