Onderzoek Juweliers – Wat wil de branche in 2020?

Onderzoek juweliers

Afgelopen week hebben we onderzoek gedaan naar de juwelier van de toekomst. De enquête heeft zes vragen over verkoop, marketing, samenwerken en innovatie. Hieronder leest u de uitkomst. Namens alle geïnteresseerden, danken we de 74 zelfstandige juweliers die hier de tijd voor hebben genomen. Wat vindt u ervan? Laat het weten in een reactie onder deze post.

 

Trends voor de juwelier

Een half jaar geleden verscheen het rapport ‘De stand van retail’ van de ABN AMRO. Daaruit blijkt dat in de komende jaren een groei voor de juweliersbranche wordt verwacht. Dat is goed nieuws voor de horloge en sieradenbranche, maar waarom sluiten er dan zoveel zelfstandigen? (reageer onderaan de pagina wat u denkt)

De groei zal voor een groot deel plaatsvinden in de categorie Affordable Luxury (betaalbare luxe). Dat zijn luxe producten die voor een groter publiek bereikbaar zijn. Daarnaast is de trend van maatwerk zichtbaar. Denk hierbij aan de mogelijk om zelf een ring samen te stellen.

 

Kiest de juwelier uit het onderzoek voor betaalbare luxe of maatwerk?

De juweliers uit ons onderzoek richten zich ook duidelijk op de trend ‘maatwerk’. 54 stemmen (73,97%) koos voor meer services met o.a. reparaties en taxaties. Bij deze vraag is ook 35x ‘uniekere producten’ aangevinkt (47,95%) en 27x ‘duurdere producten’ (36,98%).

1. Mijn omzet gaat vooral groeien dankzij…

omzet groei juwelier verwachting 2020 juweliersbranche

Plan voor de toekomst

De marges van juweliers zijn gemiddeld hoog in vergelijking met andere branches. Dit zal waarschijnlijk wel onder druk komen te staan door het internet. De internetverkoop is de laatste jaren verviervoudigd in omzet (van 3% in 2012 tot 12,7% in 2018).

Met het internet wordt alles transparanter. De verwachting is dat de prijzen van producten zullen dalen door deze toenemende transparantie. Bovendien kunnen merken gemakkelijker dan voorheen nu direct de consument opzoeken.

Uit het juwelier onderzoek blijkt dat de meeste zelfstandigen niet de online strijd aan willen gaan met grote partijen. Slechts 25,7% wil graag stappen zetten met online marketing of online verkoop. Het grootste deel van dit antwoord was in combinatie met ‘het intensiever samenwerken met leveranciers’ of ‘het creëren van een belevingswinkel’.

Uiteindelijk is aan deze laatste twee de meeste behoefte. Het creëren van een belevingswinkel heeft 34 stemmen (45,9%) en intensiever samenwerken met leveranciers krijgt zelfs 39 stemmen (52,7%).

2. Ik wil stappen maken met

toekomstplannen juwelier zelfstandige branche omzet

Welke rol krijgt online marketing?

Welgeteld 89,2% van de ondervraagde juweliers erkent het belang van online marketing. Echter toont de grafiek hierboven dat het grootste deel hier liever geen stappen in gaat zetten. Bijna de helft (48,6%) geeft gebrek aan tijd en kennis als voornaamste reden op. 21,6% weet al veel van online marketing en 18,9% wil het liever laten doen. Als laatste heeft 10,8% van de zelfstandigen geen interesse in online marketing. Deze juweliers willen alleen focussen op hun winkel.

3. Wat vindt u van online marketing?

online marketing juweliers branche zelfstandigen aantal

Onderzoek juweliersbranche & webshop

De meeste zelfstandige juweliers zijn het erover eens dat een eigen webshop belangrijk is. 78,3% wil of is al aan de slag met het online tonen van hun producten. Echter denkt slechts 5,4% dat hun webshop omzet hoger zal worden dan hun winkelverkoop. Daarnaast geeft 6,8% aan dat ze vooral focussen op verkoop via externe platformen.

Hier tegenover staan 32 stemmen (43,2%) die wel graag online verkopen, maar die niet verwachten dat het hun winkel zal vervangen. Verder scoort het tonen van de actuele winkelvoorraad ook hoog (29,7%). Hiervoor is een koppeling met de kassa belangrijk. Deze juweliers willen alleen online laten zien wat ze in de winkel verkopen en wat ze kunnen betekenen voor klanten. Daarbij is het online afrekenen van artikelen dus overbodig.

Ook heeft 14,9% helemaal geen interesse in een webshop. De belangrijkste redenen zijn vooral dat het arbeidsintensief is en niet altijd winstgevend. Teveel concurrentie en meer focus op specialisatie en service worden daarbij ook genoemd. We hebben hier vorig jaar een video voor opgenomen: webshop levert zijn geld niet op.

4. Een webshop?

onderzoek juweliers juweliersbranche webshop online verkoop

Hoe staat de juweliersbranche tegenover samenwerken?

De retail toekomst hangt af van intensievere samenwerking, maar wat vindt de zelfstandige juwelier daarvan? In het juwelier onderzoek krijgen we hier antwoord op.

Collega of concurrent
33,8% vindt het hoog tijd om intensiever samen te werken. Een andere 29,7% vindt dit ook prima, zolang ze maar onafhankelijk kunnen blijven. Dus in totaal staat 63,5% positief tegenover samenwerken. 12,2% heeft minder goede ervaringen en verwacht niet dat dit toegevoegde waarde heeft. Daarnaast vindt 24,3% de huidige samenwerking al voldoende.

5. Samenwerken met andere juweliers?

samenwerken branche onderzoek juweliers onafhankelijk retail

Samenwerken met leveranciers

36 stemmers (48,6%) vinden dat ze beter kunnen samenwerken met leveranciers op het gebied van marketing.  Het overgrote deel van deze groep ziet het belang van online marketing. Hierbij geven ze aan dat het hen ontbreekt aan tijd en kennis. Daar liggen dus kansen voor leveranciers.

Ook bleek uit de reacties dat een leverancier meer een concurrent wordt dan een partner, als hij ook direct aan de consument levert. Zeker als deze flinke kortingen hanteert. Op dit gebied zouden winkelier en leverancier dus beter kunnen samenwerken.

Verder vindt 36.5% (27 stemmen) het gewoon prima hoe het nu gaat. Desalniettemin, kiezen 10 van deze 27 stemmers wel voor makkelijker werken met leveranciers bij vraag 2. Daarnaast wil een groot deel van deze groep graag zijn winkel transformeren tot belevingswinkel.

Ook vinden 13 van de 74 stemmers (17,6%) dat het inkoopproces effectiever kan. Het kost momenteel nog veel tijd. Op de vraag of leveranciers de voorraad in de winkel mogen beheren, zeiden 6 stemmers ‘Ja’.  Hierin liggen dus ook mogelijkheden voor beide partijen.

6. Samenwerken met leveranciers

Samenwerking leveranciers ketenintegratie retail onderzoek toekomst

Conclusie onderzoek juweliers

Volgens het rapport van ABN AMRO staat de retail voor diverse keuzes. Het is belangrijk om de binding met de klant te versterken en meer contactmomenten te creëren. Ook een intensivering van de samenwerking met leveranciers, online zichtbaarheid en hoge deskundigheid in de winkel zijn factoren om het verschil te kunnen maken.

De enquête versterkt dit beeld. Juweliers erkennen het belang van online marketing, maar het ontbreekt vaak aan tijd en kennis. Ze laten dit liever over aan de leverancier of werken hierin graag samen. Ook willen veel juweliers zich vooral richten op service, uniekere producten en het creëren van een belevingswinkel om verschil te maken.

Daarnaast zie je steeds vaker merken die schakels in de keten vermijden. Ook grote partijen zoals Amazon drukken de marges omlaag. Beiden missen echter lokale ondersteuning! Daar zit een kans voor de winkelier en leverancier om relevant te blijven. Waar denkt u dat de kans voor onze branche ligt? Reageer hieronder.

Wat is PrismaNote?

2 replies on “Onderzoek Juweliers – Wat wil de branche in 2020?

  • Ronald

    De kleinere juwelierszaken in de dorpen en kleinere steden gaan op den duur allemaal sluiten door gebrek aan opvolging of hoge overnameprijzen. De grote juwelierszaken in de de grotere steden, met bezoekend publiek en gevestigd in de centra, blijven volop kansen houden en dan is een belevingswinkel echt een goed idee. Rekening houdend met het feit dat de middenklasse min of meer gaat verdwijnen en de lage en hogere klasse horloges en sieraden het wel goed blijven doen. Daarnaast zal het internet alleen maar blijven groeien omdat het internet nu eenmaal alles (goedkoper) aanbiedt en de de fysieke winkel kan nu eenmaal niet alles hebben. Het is niet zinvol voor juweliers om zomaar een webshop te gaan beginnen; dat gaan ze niet redden, daar heb je vele, vele tonnen, denk zelfs maar aan miljoenen voor nodig. De markt is op dit moment al helemaal verdeeld en de enige manier om er tussen te komen is door een bestaande hele grote webshop aan te kopen. Dit nog naast de grote kennis over het internet en de benodigde software die je als ondernemer moet hebben. Een lokale website met regionale info, opsomming en voorbeelden van merken en verdere voordelen van uw bedrijf is natuurlijk heel erg goed maar dan richt je je echt op de fysieke winkel. Als fysieke winkel zou het niet wijs zijn om de prijzen aan een niveau van Bol en al helemaal niet van Amazone aan te passen maar uw eigen weg te volgen. Anders kon uw winkel wel eens veel eerder dicht zijn dan u eigenlijk dacht.

    Beantwoorden
  • Harry H.R. Wijnschenk

    Interessant onderzoek! Het bijzondere van de juweliersbranche is dat er producten worden aangeboden met een hoge emotionele waarde. Een mooi sieraad of horloge schaffen mensen aan als cadeautje. Daarom zijn wij overtuigd dat een slimme combinatie van een online shop met een prettige fysieke winkel inclusief het juiste personeel een winnende combinatie is. Óók in een dorp of kleinere stad. Het is een misvatting om te denken dat de prijs van doorslaggevende betekenis is. Een koper wil ook kunnen vertellen dat het product juist bij de winkelier in haar/zijn omgeving aangekocht is. Een koude online aankoop werkt prima bij een nieuwe televisie of telefoon, niet bij een product wat een verlengstuk van iemands persoonlijkheid is. Een mogelijke uitzondering op deze regel zijn producten van een (zeer) sterk merk. Die producten communiceren de kracht van de drager, waarbij de plaats hoe en waar aangeocht een secundaire rol speelt. Kortom, genoeg toekomst voor de actieve juwelier met een adequate online presence!

    Beantwoorden

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *