Juweliersketen failliet

De traditionele keten van juweliers gaat op de schop. Het model van ‘leverancier -> juwelier -> consument’ werkt niet meer en dat wordt pijnlijk zichtbaar. Een goed voorbeeld is het probleem van de hoge voorraden. Een enorme hoeveelheid producten ligt langer dan een jaar in het winkelrek. De doorverkoop staat stil en dat is een gevaar voor de hele keten.

 

Conclusie van onderzoek

Dit is niet alleen een trend in Nederland, maar een wereldwijd probleem. Uit onderzoek blijkt dat ook 20.000 juweliers in de VS een gemiddelde omloopsnelheid hebben van 0.7. Deze voorraad drukt de koopkracht van de detailhandel.

Het onderzoek van Harvard Business Review stelt een interessante conclusie: “Het lot van alle schakels (leveranciers en juweliers) is onderling verbonden: als bedrijven samenwerken om goederen en diensten efficiënt aan consumenten te leveren, zullen ze allemaal winnen. Als ze dat niet doen, zullen ze allemaal verliezen van een andere keten (merken die rechtstreeks aan consumenten leveren). De enige manier om dit te doen is om processen op elkaar af te stemmen”. Momenteel slaagt onze branche hier niet in, want veel nieuwe merken verkopen direct zelf aan consumenten. Er is dus te weinig gezamenlijke focus op de consument.

 

De druk van leveranciers

Jarenlang hebben leveranciers en grote merken druk op de juwelier uitgeoefend om een minimale voorraad op te nemen. Het resultaat is dat juweliers hieraan voldoen, maar dat hun voorraad bijna niet meer verandert. Met de komst van het internet is bovendien de aandacht helemaal verschoven naar online. De verkoop is traag omdat consumenten hun interesse verliezen in het huidige assortiment en de juwelier niet meer zichtbaar is. Zo maakt de branche zichzelf oninteressant en is er weinig budget voor innovatie.

 

De druk op kleine merken

Op hun beurt zetten juweliers de kleine merken onder druk door bijvoorbeeld alleen producten op basis van commissie in de winkel te zetten. Ook te laat betalen door gebrek aan kapitaal is aan de orde van de dag. Hierdoor redden veel nieuwe spelers het niet in de juweliersbranche, waarmee ook veel verfrissende concepten verdwijnen.

 

Toekomst van de juweliersbranche

Veel juweliers stagneren en moeten zelfs de deuren sluiten. Sommigen experimenteren juist om traditionele merken te verlaten door zich meer te focussen op eigen collecties en meer service. Daartegenover gaan merken vaker direct leveren aan de consument. Waardoor de keten verder versnippert. Op de lange termijn hebben echter beide partijen belang bij intensievere samenwerking en een sterk netwerk.

 

We bouwen een waardenetwerk

Met PrismaNote bouwen we een waardenetwerk. Een systeem waarmee de juwelier zijn voorraad drastisch kan verlagen en online goed zichtbaar wordt. Bovendien kan hij veel beter samenwerken met zijn leverancier om de consument optimaal van dienst te zijn. In plaats van gekochte producten te verkopen, begint het nu juist bij de consument (consument -> juwelier -> leverancier). Daarnaast heeft het voor leveranciers ook veel voordelen. Bijvoorbeeld door de actuele voorraad van hun producten bij de juwelier te zien en met algoritmes snellere keuzes te maken welke producten goed verkopen en welke niet. Ontdek de compleet nieuwe systeemarchitectuur!


Lees meer over hetwaardenetwerk

Deel deze post:

Was deze informatie waardevol?

Laat je inspireren met gratis tips en ideeën voor het digitaliseren van de winkel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste tips & tricks.

.

PS: wij houden ook niet van spam en u kan zich altijd eenvoudig uitschrijven.

Share by: