Hoe bouwt u als leverancier aan een robuuste lange termijn strategie waarin datagestuurd wordt gewerkt?

In dit artikel:

  1. Gegevens als brandstof voor zakelijk success
  2. De data van uw dealernetwerk wijkt af van uw officiële lijst
  3. Waarom PrismaNote als dataverwerker (naast leverancier en winkelier) ook een beperkte en essentiële rol heeft
  4. Hoe centraal product data management de enige oplossing is en dit voor concurrenten van PrismaNote misschien wel onmogelijk is dit te realiseren zonder de hele database opnieuw op te bouwen
  5. Hoe samenwerking tussen leveranciers en PrismaNote er ongeveer uit ziet.





1. Gegevens als brandstof voor zakelijk success

In een tijdperk waarin gegevens de brandstof vormen voor zakelijk succes, is het essentieel voor leveranciers om een robuuste lange termijn strategie te ontwikkelen die gedreven wordt door data. Een zoektocht voor iedere afzonderlijke leverancier omdat iedere leverancier zijn eigen wensen heeft.


Het vermogen om gegevens effectief te verzamelen, analyseren en te benutten stelt bedrijven ook in staat om kosten te verlagen en zich aan te passen aan een voortdurend veranderende marktomgeving. Interne kosten besparing is enorm maar de implementatie van zo'n proces vraagt een verandering van werken. De kosten besparingen kunnen alleen gerealiseerd worden door een lange termijn partnerschap tussen leveranciers, winkeliers en PrismaNote als dataverwerker. Dit heeft te maken met de complexiteit van de oplossing die we hieronder uitwerken.






2. De data van uw dealernetwerk wijkt af van uw officiële lijst met producten


Een eerste poging om data zo goed mogelijk te gebruiken zal zich vanuit de leverancier natuurlijkerwijs richten op het realiseren van tijdsparing. Het is immers irritant om gegevens 'over te moeten typen'. Verder wil je natuurlijk verkopen en bestaande voorraden analyseren. Hiervoor zou je direct de voorraad gegevens en verkoopgegevens kunnen raadplegen. Zie hiervoor in de foto onderstaand de rode pijl van punt 2.


Door het gebruiken van dit soort API data ontdek je als leverancier steeds meer wat wel en niet mogelijk is. Dit brengt ons op het punt in hoeverre de data van winkeliers gebruikt kan worden. Stel er zitten invoerfouten in de data die winkeliers aanleveren. Ga je dat als leverancier handmatig corrigeren? Wat als artikelen dubbel voorkomen in het winkelier assortiment? Of als merken niet goed toegewezen, etc. Dan blijkt dat deze data niet geschikt is voor geavanceerde koppelingen.


Problemen als onderstaand komen aan het licht als je verder gaat integreren:

- Hoe kan je een product aanbevelen als je niet zeker bent of dit product wel of niet aanwezig is bij de winkelier?

- Waarom gebruiken mijn winkeliers de EAN codes niet?

- Winkeliers vergaten het merk toe te voegen aan een product

- De officiële lijst van de leverancier bevat duplicaten!

- De winkelier heeft een artikel zelf aangemaakt omdat de leverancier dit artikel uitleverde voordat de product-data beschikbaar waren via de leverancier.

- Bij de overname/samenvoeging van een merk, hebben de producten nieuwe productcodes gekregen. Hoe ga ik om met de 'oude' product gegevens die de winkeliers nog gebruiken?

- Hoe verander is merk gegevens?

- Etc etc.



3. Waarom PrismaNote als dataverwerker (naast leverancier en winkelier) ook een beperkte en essentiële rol heeft

Specifieke leveranciers processen kunnen het beste door leveranciers zelf worden geautomatiseerd en worden afgestemd op de eigen productgroepen/klanten. Geen leverancier is hetzelfde, daarom is het voor PrismaNote niet mogelijk perfecte automatiseringsoplossingen te realiseren voor afzonderlijke leveranciers. PrismaNote is hier beperkt tot het (1) uitwisselen van data,
(2) aanbieden van 'standaard' analyse tools, (3) data opschoon tools en (4) API's die bepaalde processen makkelijker maken.*
 


*zoals bijvoorbeeld het zoeken van alternatieven voor artikelen die uitlopend zijn, meldingen systeem voor vertegenwoordigers, het slim klaarzetten van een wensvoorraad voor iedere winkelier een specifiek voorstel op basis van de product eigenschappen.



Het uitwisselen van data is slechts een basis. Effectieve implementatie van bovengenoemde oplossingen vereist op een technisch vlak uitleggen, luisteren en anticiperen. Een nauwe samenwerking in ontwikkeling van soms jaren. De aangeboden tools van PrismaNote zijn goed gedocumenteerd en het PrismaNote ontwikkelteam staat klaar om implementatie trajecten korter te maken van partners die vooruit willen. We kunnen helaas geen maatwerk bieden voor iedereen maar natuurlijk sleutelen we graag gratis aan functies die verbeterd moeten worden voor iedereen.


We maken hierbij geen onderscheid tussen grote of kleinere leveranciers. Beiden hebben hun eigen voordelen. Grotere leveranciers hebben capaciteit om data uitwisselingstools juist te integreren in bestaande systemen. Kleinere leveranciers zullen misschien een systeemwissel moeten maken maar zijn ook wendbaarder. Er zijn veel meer kleinere leveranciers dan grotere leveranciers en ook veel leveranciers die uit de voeten kunnen met de 'standaard' tools. Uiteindelijk gaat het om de output van de samenwerking. Wie kan zijn proces verbeteren? Met ons als betrouwbare partner bedient u in de toekomst meer klanten met minder kosten.



4. Hoe centraal product data management de enige oplossing is en dit voor concurrenten van PrismaNote misschien wel onmogelijk is dit te realiseren zonder de hele database opnieuw op te bouwen


In beginsel heeft iedere winkelier zijn eigen data ingevoerd. Dit komt uit het oude systeem. Belangrijk hierbij is dat de input vanuit de winkelier 100% flexibel moet zijn. We willen namelijk precies die data accepteren die uit het oude systeem komt. Hiernaast is het mogelijk om als winkelier relaties te creëren naar de centrale database waarin alle historische gegevens van bepaalde merken staan. Als derde is daar de officiële lijst van artikelen van de leverancier. Die kan weer afwijken van de centrale database en afwijken van winkeliers input.


Slim databeheer werkt dus volgens 3 stappen waarin je alleen door ze alle 3 te doorlopen geavanceerde koppelingen kunt bouwen:

  • De winkelier krijgt 100% flexibiliteit dus ons systeem accepteert ook alle invoerfouten, dubbele artikelen, etc. Dit is nodig voor een succesvolle migratie vanuit het oude systeem.
  • PrismaNote regelt tijdsbesparing voor de winkelier, zij zorgt ervoor dat een zo hoog mogelijk gedeelte van artikelen gekoppeld wordt met de database. Dit is voldoende om veel artikelen direct op de webshop te krijgen en ook leveranciers invoerwerk te besparen. Echter is deze data niet voldoende voor geautomatiseerde ordervoorstellen en geavanceerde koppelingen. Omdat winkelproducten  NIET te herleiden zijn naar de officiële lijst van de leverancier.
  • Next level integratie die alleen in PrismaNote2 mogelijk is:
    De leverancier krijgt tools om data verbetering toe te passen, merk policies te 'verplichten' aan zijn winkeliers. Verder heeft de leverancier de mogelijkheid om dubbele artikelen samen te voegen, product nummers in bulk te corrigeren, specifieke namen te handhaven, merk beleid door te voeren. De rechten van leveranciers zijn gelimiteerd tot de eigen 'merken' of 'assortimenten'. Om deze laatste stap te kunnen realiseren herbouwde PrismaNote het update mechanisme die leveranciers toegang geeft om in het systeem van winkeliers verbeteringen door te voeren. Een super uniek systeem waarbij winkel specifieke gegevens behouden worden maar waarbij de leverancier zelfstandig overige gegevens kan overschrijven. Dit gebeurt door het data team van de leverancier die kennis heeft over het assortiment.


De laatste stap is voor leveranciers om deze vrijblijvend wel of niet uit te voeren. Iedere leverancier heeft invloed op zijn eigen input en dus ook op zijn output. Om API's juist te integreren, actief gebruik te maken van data en na te denken over de toekomst.



4. Hoe samenwerking tussen leveranciers en PrismaNote er ongeveer uit ziet.


Leveranciers die strategisch werken aan geautomatiseerde koppelingen en gericht zijn op data gestuurd werken op de lange termijn zijn toekomstige data-gestuurde partners van PrismaNote. Om de nieuwe vorm van samenwerking te realiseren in de branche is immers een nieuw set aan eisen nodig. Deze speerpunten heeft deze samenwerking:


A. Het datapark van de leverancier wordt gestructureerd en onlogische constructies worden vermeden. Een voorbeeld hiervan is dat iedere maat een eigen productnummer heeft. (zie voor lijst best practices in API documentatie voor producten)

B. Men werkt samen met PrismaNote als technische partner die bereid is om te anticiperen op de wensen van de leveranciers. Daar voor betaald wordt om dat goed te kunnen doen. En daarmee maakt een leverancier voor zichzelf geavanceerde koppelingen mogelijk.

C. Het data team van de leverancier maakt gebruik van de opschoningtool zodat het leveranciers assortiment wordt gesynchroniseerd met dat van de winkeliers. De output van leveranciers is nu optimaal geschikt voor eigen te bouwen analysetools. Een data team medewerker van de leverancier dient zich te verdiepen in hoe deze tools werken.

D. Voor een snelle implementatie van het data-gestuurd werken kunnen leverancier medewerkers deelnemen aan de kennissessies van PrismaNote. Hierin krijgen o.a. ontwikkelaars ondersteuning van hoe ze API's juist kunnen implementeren.

E. De leverancier heeft de mogelijkheid om zijn vertegenwoordigers toegang te geven tot de CRM oplossing voor leveranciers. Vertegenwoordigers ontvangen (bij goedkeuring van de winkelier) meldingen als voorraadstanden laag t.o.v. gemiddeld zijn of er specifieke situaties zich voordoen.




5. Klaar voor de start? Af!

* Iedere leverancier is vrijblijvend om een volgende stap in 'data gestuurd' werken te zetten.

* Alle leveranciers worden uitgenodigd om sessies bij te wonen die te maken hebben met data gestuurd werken. PrismaNote biedt hierbij sessies voor:
- Beslissers vanuit de leveranciers (neem contact op met Mick Salomons: mick@prismanote.com)
- Data team medewerkers (klik voor meer info:
uitleg tool data opschonen)
- Developer info sessies (klik voor meer info:
API documentatie)
- Sessies voor vertegenwoordigers (klik voor meer info:
uitleg leveranciers portaal)




...

Deel deze post:

Was deze informatie waardevol?

Laat je inspireren met gratis tips en ideeën voor het digitaliseren van de winkel.

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste tips & tricks.

.

PS: wij houden ook niet van spam en u kan zich altijd eenvoudig uitschrijven.

Share by: