Wat is de Google Web Vitals score

Google hanteert een reeks criteria en algoritmen om de 'gezondheid' van jouw website te bepalen. Hiermee willen ze consumenten helpen om de beste, meest relevante websites als eerste in de zoekresultaten te tonen. Daarbij wordt veiligheid en mobielvriendelijkheid van pagina's wordt steeds belangrijker.


Met de Core Web Vitals wil Google website eigenaren motiveren om hun website (en het internet) nog gebruiksvriendelijker te maken. Deze nieuwe kwaliteitseisen draaien om stabiliteit, laadtijd en interactiviteit. Score je hier goed op? Dan heeft dit een positieve invloed op de ranking van de website.


Daarom optimaliseren we jouw website (en de websitbouwer) door veiligheidsupdates en snelheidsverbeteringen door te voeren. In deze blogpost leggen we uit waar je zelf op kan letten om een betere score te krijgen voor snelheid en de interactie.

Uit welke criteria bestaat de Google Web Vitals score

De Google Web Vitals criteria zijn kwaliteitseisen aan de gebruikerservaring op de website:

  • Largest Contentful Paint (LCP)
  • First Input Delay (FID)
  • Cumulative Layout Shift (CLS)


We willen deze punten kort toelichten. Daarna geven we enkele tips waar je zelf op kan letten, als je de website bewerkt.

1. Larget Content Paint (LCP)

De LCP laat zien wat de laadtijd is van het belangrijkste onderdeel (tekst / afbeelding) van de website. Haal dit dus niet door elkaar met de laadtijd van de complete pagina. Het gaat echt om de eerste ervaring die de websitebezoeker heeft als hij de pagina opent.

2. First input Delay (FID)

De FID let op de interactie van de websitebezoeker met de website. Bijvoorbeeld hoe snel de website reageert, als een gebruiker op een foto, knop of link klikt. Moet de bezoeker 3x klikken of lang wachten voordat er iets gebeurd, dan kan deze ervaring worden verbeterd.

3. Cumulative Layout Shift (CLS)

Google begrijpt als geen ander dat verschuivingen van teksten en afbeeldingen op de webpagina tot irritatie kan leiden. Daarom meet de CLS deze stabiliteit. Denk bijvoorbeeld aan een invliegende pop-up, meldingsbalk of advertentie.

Tips om zelf de Google Web Vitals te verbeteren

We optimaliseren de websites door bijvoorbeeld niet-kritieke JavaScript en CSS later in te laden en de reactietijd van de server te verkorten. Ook worden afbeeldingen en video's standaard (iets) gecomprimeerd. Gebruik onderstaande tips om zelf de score van uw website te verbeteren:


  • Begint de pagina met een banner of een afbeelding? Comprimeer en verklein afbeeldingen voordat je ze upload.
  • Zet de schakelaar 'Lazy loading' aan voor afbeeldingen, gallerijen en sliders die niet bovenaan de pagina staan.
  • Let op het aantal animaties die je toevoegt aan een pagina.
  • Minimaliseer het aantal pop-ups en meldingsbalken op een pagina.
  • Activeer de Progressive Web App (PWA) bij Instellingen in de websitebouwer.
  • Lettergrootte (op mobiel) niet kleiner dan 12 px.
  • Contrast ratio van tekst en achtergronden minimaal 3.50. Dus bijvoorbeeld liever geen witte tekst op een lichtgrijze achtergrond.


PS: slechts 15% van alle websites valt in de categorie 'Goed' en voldoet aan alle Google Web Vitals. Blijf dus zeker de website optimaliseren, maar onthoudt dat de inhoud van de website belangrijker is voor de ranking in de zoekmachine.

Breng uw winkel naar een hoger niveau

Start vandaag met het automatiseren en digitaliseren van uw winkelprocessen. PrismaNote helpt retailers hierbij. Ontdek via het menu bovenin wat we voor u kunnen betekenen. Of bekijk nu de homepagina.


- George

Deel deze post:

Share by: