De uitdagingen van een webwinkel en fysieke winkel
EmmaRetail onderzocht de behoefte van webwinkels aan fysieke winkels. Naast juweliers die een webshop openen zijn er ook webwinkels die op zoek zijn naar een ‘echte’ winkelomgeving. De combinatie daarvan lijkt het beste te werken. Retailers gebruiken steeds meer kanalen om producten te verkopen. Eén op de vijf webwinkels heeft, zo blijkt uit het onderzoek, behoefte aan het openen van een fysieke winkel. Maar die keuze wordt niet zomaar gemaakt. Het brengt immers flink wat kosten met zich mee. Belangrijk is dat de fysieke winkel een meerwaarde heeft en echt een aanvulling is.
Steeds meer multi-channel retailers
Uit onderzoek blijkt dat 60% van de webwinkels alleen nog maar verkoopt via Internet. Dat wil zeggen via een eigen webwinkel, of via dat van anderen. 40% van de webretailers verkoopt dus zowel online als offline hun artikelen. Daarvan heeft 55% de beschikking over een eigen pand. 40% verkoopt hun waar in het pand van iemand anders en 5% doet beiden.
Wensen voor vestiging locaties
De belangrijkste redenen om een fysieke vestiging te openen zijn het verbeteren van het klantcontact en het vergroten van de naamsbekendheid. Maar wat zijn nu de eisen die webretailers stellen aan een vestigingslocatie?
1. Locatie in een binnenstad of centrumgebied van een grote of middelgrote plaats.
Webwinkels zijn vooral op zoek naar locaties in binnensteden of centrumgebieden in zowel grote als klein plaatsen. Het moeten locaties zijn waar veel gebeurt, waar veel mensen langskomen en een diversiteit aan activiteiten plaatsvindt.
2 Centrumgebied, goede bereikbaar (met de auto) en met divers publiek.
Een goede autobereikbaarheid is eveneens belangrijk. 69% van de retailers op zoek naar een fysieke vestiging vindt dit een belangrijke voorwaarde. Daarbij gaat het niet zozeer om de autobereikbaarheid van de locatie zelf, maar meer van het centrum in zijn totaliteit. Parkeren voor de deur wordt niet als belangrijk gezien.
3 A2 locatie met veel passanten, net aan de rand van de hoofdwinkelstraat
Webretailers beseffen dat de A1-locaties (het stadshart) een erg hoge prijs hebben, daarom gaan ze voor de aanloopstraatjes daarnaartoe (A2).
4 Qua grootte van het winkelpand: ergens tussen de 50 en 200 m².
De winkel moet ruimte bieden aan een showroom en heeft als doel meer naamsbekendheid en meer klantcontact. Door direct klantcontact kan extra kennis en informatie verkregen worden over de doelgroep. Het hoeft geen afhaalpunt te zijn, maar een kwalitatieve aanvulling op de webwinkel.
5 Wat betreft de huurprijs: onder de € 100,- per m².
En hier komt het meest lastige gedeelte voor de webretailer. De gewenste huurprijs per m² is in de regel niet haalbaar. Vaak ligt dit bedrag meerdere malen hoger. Daardoor zal het lastig zijn om een geschikte locatie te vinden.
Samengevat zijn de wensen van retailers die een fysieke winkel willen openen lastig haalbaar. Deze groep zal dus de eisen zeker omlaag moeten brengen en/of een nieuwe visie hierop ontwikkelen. Mocht u tot de groep behoren die binnenkort een fysieke winkel gaat openen, PrismaNote levert kassasoftware die de grote en logge traditionele kassa’s weet te vervangen. Dat scheelt in elk geval al een heleboel ruimte. Daarnaast neemt de synchronisatie met uw webwinkel en voorraadsysteem u veel werk uit handen.